Visul unei orhidee

     Pe-o insulă, în care muzica schimba starea celor ce locuiau în ea, apărea zilnic o fată care avea o voce deosebită. Părea un înger trimis de Dumnezeu să-i ajute pe locuitori să înțeleagă că muzica poate fi un balsam pentru sufletele. 

   Nimeni nu știa cine este, cum se numește, unde locuiește, dacă are bunici, părinți, frați, surori. Apărea în fiecare dimineață și le schimba starea locuitorilor. Împreună cu ea ziua părea mai ușoară, mai veselă și cu spor. 

   Vocea ei răsuna ca o adiere caldă, un fel de tril de păsări combinat cu o vioară. Era acompaniată mereu de zeci de copii ce băteau ritmat în mici tamburine colorate, împreună transformau insula într-o armonie greu de înțeles de cei care o vizitau.


   Cam trei sferturi din insulă era plină cu orhidee. Cei care ajungeau pe insulă veneau să viziteze în special acea parte de paradis floral. Totul era mirific în acea zonă, culorile orhideelor păreau un evantai de frumusețe naturală. Toți locuitorii se mândreau cu acel colț de Rai.

    Într-una din zile la pontonul plutitor, construit din lemn, ancoră un iaht din care a coborât un grup de tineri, purtau rucsacuri pline cu tot felul de instrumente. Localnicii îi priviră curioși, de regulă cine ajungea pe insula lor venea pentru a vizita frumusețea insulei pentru o zi sau două cu un minim de bagaj, pe când cei cinci tineri, din câte se putea observa, doreau să stea o perioadă mai lungă pe frumoasa insuliță. Localnicii îi întâmpinară cu coronițe din orhidee bucuroși de vizita lor. 

   Cum pe insulă erau puțini ce cunoșteau limba engleză, tinerii au fost îndrumați spre frumoasa cântăreață care le putea înțelege limba și-i putea ajuta. Au găsit-o cântând printre coloratele tamburine… Uimiți de vocea ei au ascultat-o cu plăcere privind-o cu admirație. Părea o orhidee ce-și schimba culoarea și forma la fiecare notă muzicală pe care o cânta iar frumusețea ei de înger îți oferea o liniște interioară, acel echilibru afectiv de care omul prin construcția lui are nevoie.

   Văzându-i uimiți de prezența ei se opri din cântat și se îndreptă zâmbitoare către ei. Discutând cu ei și-au dat seama că engleza ei era corectă, felul în care se exprima era cel care îl aveau vorbitorii de engleza din țara lor.


   Tinerii erau interesați de lumea cunoscută și necunoscută a orhideelor. Era un grup de cercetători care auzise de această insulă-n care orhideele creșteau și se dezvoltau natural fără ca omul să intervină. Doreau să întocmească, pe baza studiului la fața locului, un tratat asupra orhideelor din această insulă. Câte specii sunt, felul-n care se dezvoltă și mai ales să găsească informații utile prin care orhideele sunt considerate plante sacre, chiar dacă pe această insuliță ele erau obișnuite. Doreau să afle relația plantelor cu factorii biotici și abiotici, posibilitățile de înmulțire, tipuri, forme soiuri.

    Ascultându-le dorința, fata noastră ca un înger, se bucură nespus de mult, parcă grupul tinerilor fusese trimis special s-o întâlnească. 

   Se gândea-n sinea ei la citatul lui Confucius: ”Fiecare lucru are frumusețea lui, dar nu oricine îl vede.” Fără a sta pe gânduri și fără să le spună cine este cu adevărat, îi îndrumă pe o cărare îngustă care ducea spre zona pădurii cu orhidee. Era poteca pe care venea-n fiecare zi în mijlocul localnicilor de vreo trei ani. 


   Mergând agale pe poteca cea îngustă, tinerii îi puneau tot felul de întrebări, la care ea zâmbind le răspundea ca un adevărat cunoscător al lumii orhideelor, având un vocabular al unui cercetător de finețe și-o legătură strânsă cu lumea orhideelor. Știa despre fiecare specie detalii de care nu au mai auzit, felul în care se înmulțeau, se împerecheau devenind alt tip de orhidee… Parcă aștepta de mult să poată spune ce aflase despre frumoasele orhidee. La fel și tinerii care doreau mai multe detalii, se bucurau că au întâlnit-o.

   Ajunși în mijlocul pădurii, spre surprinderea lor, au văzut din depărtare, o cabană, frumos construită, între doi pomi viguroși plini cu tot soiul de orhidee. Abia atunci și-au dat seama că îngerul de fată, nu era ce părea a fi.

   Urcând pe o scară în frumoasa cabană au avut surpriza să descopere că acel loc era un veritabil laborator. Undeva pe-un raft se puteau vedea mai multe dosare cu tot felul de însemnări, prin toate colțurile erau zeci de soiuri de orhidee pe care nu le mai văzuse. Atunci s-au convins că fata cea frumoasă și misterioasă era un cercetător care renunțase la viața ei și se dedicase orhideelor. Și-au dat seama că pasiunea ei se transformase în dragoste, înțelegere și respect pentru această floare. Le vedea ca pe un adevărat miracol care merita arătat lumii. Observând uimirea lor le explică pe îndelete, la un pahar de suc natural făcut de localnici, cine este și de unde a venit-n acest paradis floral. 

– Da, pe firmamentul orhideelor, la o adică, femeia e un mister, ce se ridica ca orhideea pe-un ram de pom… Le spuse zâmbind, făcându-le cu ochiul.

   Chiar dacă cabana nu era destul de-ncăpătoare, să-i cazeze pe toți, și-au întins corturi sub cei doi pomi viguroși. Așa a început o frumoasă colaborare în a scrie o carte despre orhideele dintr-o lume care nu era cunoscută dar ascunde-n ea un miracol ce trebuia făcut cunoscut.

   Fata-orhidee, catifelată ca o petală de orhidee ce se poate adapta-n fiecare anotimp, alintată de vânturi și ploi, nu-și va pierde parfumul frumuseții sale naturale, își va rostui misterul edemic pe acest Pământ îndeplinindu-și un vis fără a cere ajutor, dar primindu-l când nu se aștepta de la o gașcă de tineri veseli ca ea.

   Împreună au publicat o carte cu toate însemnările lor ce a adus în fața iubitorilor de orhidee, acea lume atât de deosebită a orhideelor, deosebită nu numai prin iubirea lor pentru această floare, deosebită prin varietatea lor de culori, de felul prin care se înmulțește, se dezvoltă, un periplu prin tot ceea ce este legat de uimitoarea și fascinanta lume a orhideelor.

5 gânduri despre „Visul unei orhidee

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s